Soverato
La cuzzupa (cioè
pupazzo) è tipica della costa jonica e si portava
alla fidanzata la prima volta che si andava in visita ai
futuri suoceri (promessa di procreare con la futura moglie).
Hanno varie forme (cuore, treccia, cesto, chiocciola,...),
sono tipiche della festività della pasqua, vengono
decorate con uova sode, il cui numero nella tradizione ha
un preciso significato. Se la decorazione è fatta
con sette uova significa che un fidanzamento è prossimo
a tramutarsi in matrimonio, se sono nove invece si rinnova
la promessa di fidanzamento, In passato si accompagnava
alla salsiccia stagionata. Si consiglia di abbinare un Mantonico
passito.
Ingredienti per 6 persone:
1 kg. di farina, 250gr. di zucchero, 200 gr.di olio o strutto,
4 uova, 2,5 dl. di latte, 2,5 gr. di lievito di birra, una
buccia di limone grattugiata, un goccio di liquore a piacere.
Preparazione
La sera prima, con una piccola parte della farina, il lievito
e l’acqua fate la biga. Il giorno dopo fate l’impasto
unendo alla biga il resto degli ingredienti. Fate lievitare.
Con l’impasto preparate le “cuzzupe” di
forme diversa, decorando a piacere con uova intere fissandole
con bastoncini della stessa pasta. Fate lievitare, spennellate
e cuocete in forno a 180° gradi.
Puppet (typical Easter sweet)
Recipe type: sweet
Cuzzupa (puppet) is a typical sweet of the Jonic coast and
was originally presented to the fiancé by her future
husband on his first visit to meet her parents. (They were
a type of fertility symbol demonstrating the future husbands
ability to procreate.) This sweet has many different shapes
(hearts, braids, baskets, snails), and Is also typical during
Easter and decorated with boiled eggs, in which the number
has an exact significance. If they are decorated with seven
eggs it means that a relationship is very near to becoming
and engagement, if there are nine eggs it symbolises the
promise of an engagement in the future. In the past they
were accompanied with cured sausage. Serve this sweet with
a Mantonico Passito wine.
Ingredients for 6 people
1 kg flour, 250g sugar, 200g oil or lard, 4 eggs, 2.5 dl
milk, 2.5g beer yeast, 1 grated lemon peel, a drop of liqueur
(any that you like).
Method
The evening before, with a small part of the flour, yeast
and water make the first dough mix. The day after mix the
dough with the rest of the ingredients and leave to rest.
Form different shapes; decorate, in whichever way you like,
with boiled eggs and fix the eggs with some strips of dough.
Leave to rise, brush with egg white and cook in the oven
at 180°. |